zondag 16 december 2012

De donkere kamer van Damocles


De donkere kamer van Damocles

Samenvatting De donkere kamer van Damocles

Henri Osewoudt is de zoon van een sigarenwinkelier te Voorschoten. Als hij nog op de lagere school zit, vermoordt zijn moeder zijn vader in een vlaag van waanzin. Henri wordt opgevoed door zijn oom Bart Nauta in Amsterdam. Op de middelbare school gaat hij niet om met zijn klasgenoten. Hij leeft in een isolement en gaat alleen om met zijn zeven jaar oudere nicht Ria. Hij doet aan judo, waardoor zijn voeten vergroeien. Hij is lelijk, heeft geen baard en een hoge stem. Ook Ria is lelijk.
Als Henri 18 is, trouwt hij met Ria; hij zet zijn vaders zaak voort en zijn moeder woont bij hen in. Henri is afgekeurd voor militaire dienst, maar is wel bij de Burgerwacht. Als de oorlog uitbreekt, moet hij op wacht staan bij een postkantoor.


Biografie Willem F. Hermans
Op 1 september 1921 werd Willem Frederik Hermans geboren in Amsterdam. Hij is tweede en laatste kind van Johan en Henrika Hermans. In 1927 vindt hij de electro magnetische rem uit. Pas in 1932 komt hij erachter dat deze uitvinding al eerder door iemand was gedaan en schrijft in 1979 hierover een boek "Scheppend nihilisme" geheten. Hij studeerde van 1933 tot 1940 aan het Barleusgymnasium. Tussentijds, twee jaar voor zijn afstuderen wordt hij lid van de letterkundige vereniging DVS en wint de eerste prijs in een opstellenwedstrijd. Hij gaat dan tegen zijn zin, op aandrang van zijn vader, sociografie studeren. Hetzelfde jaar pleegt zijn zus en zijn neef zelfmoord, wat terug komt als thema in het boek "Ik heb altijd gelijk". Een jaar na het Barleusgymnasium stapt hij over naar de studie fysische geografie. Hij doet kandidaatsexamen en schrijft intussen gedichten en verhalen. Ook verschijnt zijn eerste roman "Conserve".Van 1946 tot 1948 is hij redacteur van Criterium. Twee jaar later legt hij zijn doctoraal examen af en treedt in het huwelijk. Hij wordt dan redacteur van Podium. In 1952 wordt er een proces tegen hem gevoerd vanwege zijn boek "Ik heb altijd gelijk", omdat dit kwetsend zou zijn voor rooms-katholieken. Hiervan wordt hij vrijgesproken.

Drie Jaar later gaat hij werken als fysisch geograaf, onder andere in Scandinavië. Dan wordt zijn zoon Rupert geboren. Weer drie jaar later wordt hij benoemd tot lector fysische geografie aan de Groningse Universiteit.

Op een gegeven moment raakt hij in conflict met zijn uitgever G.A. van Oirschot over het herdrukken van boeken en zijn honorarium. Zijn verdere werken worden nu bij de Bezige Bij gepubliceerd.

In 1963 wordt zijn roman "De donkere kamer van Damocles" verfilmd onder de titel "Als twee druppels water" en drie jaar later krijgt hij de Vijverbergprijs voor zijn roman "Nooit meer slapen". Hij weigert deze prijs en laat hem overmaken aan de actie "Eten voor Afrika" en ook in 1972 weigert hij de P.C. Hooft prijs. In 1973 neemt Hermans ontslag als lector en vestigt zich als schrijver in Parijs. Vanuit Parijs verzorgt hij drie jaar lang onder het pseudoniem Age Bijkaart een wekelijkse rubriek in het Parool, gebundeld onder de titel "Boze brieven van Bijkaart".

In 1977 vindt er een bekroning plaats van zijn oeuvre met de grote prijs der Nederlandse letterkunde, die aan hem wordt uitgereikt door de Belgische koning in Brussel. Een tijd later, in 1986, zijn exposities van foto's van zijn hand te zien in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Maar een jaar later wordt hij in Amsterdam als ongewenst persoon verklaard, omdat hij de culturele boycot tegen Afrika aan zijn laars lapte. Dan verhuist hij naar Brussel.

In 1990 wordt Hermans benoemd tot eredoctor in de letterkunde en wijsbegeerte aan de Universiteit van Luik en drie jaar later is hij weer welkom in Amsterdam, waar hij het Boekenweekgeschenk "In de mist van het schimmenrijk" presenteerde.

Willem Frederik Hermans stierf op 27 april 1995 in Utrecht. 
  Bron: http://www.scholieren.com/biografie/600






Foto serie


Ik heb deze serie zo gemaakt, omdat het over de thema’s gaat van het boek. Ik heb hier leuke foto bij gedaan om het een leuke foto serie van te maken, omdat het anders heel droevig is omdat het  in de WOII is gebeurt. We zien rechts boven een dubbelganger en die heb ik gekozen, omdat het in het boek ook voor komt. Dan de superheld, omdat Osewoudt de held speelt in het boek. Dan mandela voor de inspiratie die Osewoudt krijgt van Dorbeck. Dan een foto van de WOII en dat heb ik gekozen, omdat het in die tijd afspeelt. Daarna een foto met werkelijkheid en illusie en dat heb ik gekozen, omdat er dingen gebeuren dat werkelijkheid zijn en illusie. Dan een foto met goed en fout, omdat Osewoudt goede en slechte dingen. En als laatst een plaatje met verzet en collaboratie, omdat het in het boek ook gebeurt.

Motto


Het motto staat achter in het boek, en zegt veel over het thema van het boek. Het is geschreven door Ludwig Wittgenstein:

“Ik kan hem zoeken als hij er niet is, maar hem niet ophangen als hij er niet is.
Men zou kunnen willen zeggen: ‘Dan moet hij er toch ook zijn als ik hem zoek.’
Dit slaat op Osewoudt die maar niet kan aantonen dat Dorbeck bestaat.

 Titel en ondertitel.

De titel van het boek is De donkere kamer van Damokles. Dit is een goede, passende titel voor het boek. De donkere kamer slaat op de foto waarmee Osewoudt’s lot mee bezegeld is. De foto was gemaakt in de donkere kamer. Ook slaat de donkere kamer op eenzaamheid, op onzekerheid en isolement. Damokles was een hoveling aan het hof van Dionysius I van Syracuse (406 – 367 v. Chr) Hij mocht voor een dag koning zijn. Maar deze hing een zwaard aan een paardenhaar boven de troon, om hem aan te tonen in welk gevaar een tiran steeds verkeert. De donkere kamer van Damokles is dus een boek waar een foto een belangrijke rol speelt, en eenzaamheid, en dreiging ook meespelen. Een ondertitel is er niet.



 Mening

Ik vond van het boek dat er goede stukken in zaten. Maar er waren ook minder leuke stukken. Ik vond ook dat er in sommige hoofdstukken hele lange verhalen waren die heel saai waren of nergens op slaan, maar er waren ook stukken die ook lang waren maar wel leuk zijn. Er zijn ook spannende stukken, waar Osewoudt in een situatie komt waar hij uit moet komen of dat hij iets hoort van Dorbeck en dat hij het gaat uitzoeken. Ik vond het einde van het boek ook goed. Ik vond het verhaal over Dorbeck ook goed, maar er waren ook verwarrende dingen in die ik dan twee of drie keer moest lezen om het te begrijpen. In het boek werd er ook onderling gepraat tussen de personages, maar dat vond ik heel onduidelijk. Ik kon moeilijk zien wie er aan het praten was. Soms waren er drie mensen of meer aan het praten en dan was het heel moeilijk om te bergrijpen waar het over gaat en wie er praat. Ik vond het begin van het verhaal ook goed, omdat het niet langdradig is en saai. Want in andere boeken van andere mensen zijn soms de verhalen in het begin heel saai en wordt het pas spannend aan het einde van het boek. Maar ik vond wel dat het verhaal van Osewoudt im het begin een beetje verwarrend, maar na twee keer lezen wist ik het wel. Dit was mijn mening van het boek ‘de donkere kamer van Damocles’ die is geschreven door Willem Frederik Hermans.

Ik hoop dat u hier van geleerd en/of genoten hebt.

woensdag 10 oktober 2012

Ridderliteratuur


Ridderliteratuur
De functies van ridderliteratuur zijn als voorbeeld en voor vermaak.
De belangrijke onderwerpen van ridderliteratuur zijn ridders, spannende verhalen over moed, trouw en liefde.
In de romans van Arthur draaide alles om koning Arthur en het zijn oosterse romans. De hoofdonderwerpen zijn hoofse liefde, avonturen en twee gevechten. Koning Arthur is een mythe.
In de romans van Karel de Grote speelde Karel de hoofdrol en het zijn Frankisch romans. De hoofdonderwerpen zijn gevechten tussen Christenen en Moslims en strijd. Karel de Grote is een bestaande man.
De verschillen van de Arthur roman en de Karel roman zijn dat in de Karel romans veel meer gevechten komen en in de Arthur romans worden de vrouwen meer gerespecteerd.
Karelromans
Karel moest in Karel ende elegast stelen, omdat in zijn droom kwam een engel die hem als opdracht gaf om te gaan stelen. Maar Karel ging het niet doen, maar de engel kwam meerdere keren terug, waardoor hij het wel ging doen.
Ik vind het raar dat een engel vraagt te stelen.
Er wordt veel gevochten in Karel ende elegast, de vrouw van de verslagen man wordt zonder respect behandeld en word aan de elegast gegeven en Karel speelt hier in de hoofdpersoon.
Hier zijn drie Karelromans:
1. Renout van Montalbael
2. Lorreinen
3. Sebilla
Roelant is een van de ridder in roelantslied die Karel de Grote dient. Maar zijn zwager is ook een ridder, maar die verraad Karel de Grote.
De drie elementen van een Karel roman van het roelantslied zijn:
1. Karel speelt de hoofdrol.
2. Er wordt veel gevechten gehouden.
3. Het is een Frankisch boek.
Een maliënkolder is een pak gemaakt van kettingen die aan elkaar zijn gemaakt.  Ze worden merendeels door ridders gebruikt. Het dient voor een harnas voor tijdens het vechten met andere ridders of tegen de vijand. Het zit onder de normale harnas. Het beschermen van degene die het draagt niet bij een 1 tegen 1, want de zwaarden of wat ze gebruiken maakt het kapot. Maar dit harnas kan niet tegen pijlen, want die gaan doorheen.
Artur
Ferguut is een boerjongen die door koning Artur tot ridder wordt geslagen, maar hij voelt zich nog een boer en strijd tegen koning Arthur’s leger.
De ‘uitvinder’ van de Arturroman is Chrétien de Troyes. Hij schreef tussen 1170 en 1190 vijf berijmde ridderverhalen in de Franse taal. En die heeft de ferguut geschreven.
Je kon een ridder worden doordat je door de koning van jouw rijk, tot ridder werd geslagen.
Er zijn ook films over koning Arthur en hier zijn er vier en de tijden wanneer ze werden uitgegeven:
Knights of the Round Table (1953)
Prince Valiant (1954)
The Sword in the Stone (1963)
Lancelot and Guinevere (1963)
Uit de Arthur romans zijn deze vier heel belangrijk:
Koning Arthur
Lancelot
Genievre
Walewein
De heilige graal zou de schaal of beker zijn waarin het bloed van Christus is opgevangen bij zijn kruisiging, in andere verhalen is het de beker die gebruikt werd bij het Laatste Avondmaal. De functie van de graal is dat ze een hele avontuur aan hebben overgehouden.
De kenmerken van hoofsheid zijn:
1. Beleefdheid
2. Hoffelijkheid
3. Ridderlijkheid
Het onhoofse gedrag van ferguut was dat hij tot ridder werd geslagen, maar hij vond het niet goed genoeg en ging tegen koning Arthur en zijn leger te strijden.
Ik denk dan dat  ik als er een ruzie komt, dat ik het niet meer negeer, maar het ga uitvechten met een duel en als iemand hulp nodig heeft dat ik hem help.
''In een roestige wapenrusting meldt hij zich bij het hof van Artur waar hij tot ridder wordt geslagen. Hij voelt zich nu wel een ridder maar van binnen is hij nog steeds een boer. De eeuwig spottende Keye laat het niet na hem daarop te wijzen. Boos verlaat Ferguut het hof om Arthurs rijk rond te trekken en zichzelf te bewijzen. Op zijn lange tocht verovert hij een wit schild, zijn bijnaam is daarom ook wel ‘de ridder met het witte schild’, en verslaat hij vele tegenstanders.''
Dit was een fragment van de ferguut en ik heb dit fragment gekozen, omdat in het stuk iemand tot ridder wordt geslagen, maar hij voelt zich nog een boer en verraadt koning Arthur en gaat dan te strijden.

zaterdag 29 september 2012

Zwarte sneeuw - Simone van der Vlugt



De boek zwarte sneeuw is ge schreven door Simone van der Vlugt. De uitgever is Lemniscaat. Ik heb de recensie gelezen van de site van Simone van der Vlugt zelf. Ik vond dat de recensie van haar goed past bij het boek. Dit is de link naar de site voor de recensie: http://www.mpobooks.nl/recensies/lauryssens-zwartesneeuw.htm
Simona van der Vlugt is al van jongs af aan al begonnen met schrijven. toen ze dertien was ging ze naar een uitgever en die stimuleerde om verder te gaan met schrijven. Voor meer informatie gaan naar deze site: http://nl.wikipedia.org/wiki/Simone_van_der_Vlugt 


Het is 1845, de veertien-jarige Emma Mullenders en haar familie wonen in Slenaken - Zuid Limburg. Maar, de oogst mislukt en de pacht kan dit jaar niet betaald worden. Daardoor worden ze uit hun boerderij gezet. Met de paar schamele bezittingen die niet zijn ingenomen gaan ze op weg naar Kerkrade, om daar in de mijn te gaan werken. Onderweg worden ze overvallen door stuikrovers en wordt hun laatste geld afhandig gemaakt. Nu hebben ze niets meer om onderweg voedsel van te kopen, en kunnen alleen hopen op de goedheid van anderen. Na twee dagen lopen en veel honger komen ze aan in Kerkrade. Maar, niet alleen Emma's vader Sjeng en haar oudere broer Volkert blijken de mijn in te moeten. Om genoeg geld te verdienen om in leven te blijven moeten ook Emma en haar tien-jarige broertje gaan werken in de mijn. Alleen haar hoogzwangere moeder Annekatrien en haar twee zusjes, de zes-jarige Sophie en de drie-jarige Mayke mogen thuisblijven.

Het werken in de mijn is zwaar, elke dag staat Emma om vier uur op, ze loopt met haar vader en broers naar de mijn en daalt de ladder af, tot tweehonderd meter onder de grond. Daar sleept ze de hele dag met manden van vijfenveertig kilo, die ze dan de ladder weer tweehonderd meter omhoog moet tillen. Daarna weer naar benenden klimmen en dan weer omhoog de hele vijftien uur lange werkdag door. De mijngangen zijn stoffig en benauwd, veel gangen staan op instorten. Elke keer opnieuw daalt Emma af met de angst nooit meer boven te komen.


De hoofdpersoon uit het verhaal is Emma. Een rustig en vriendelijk meisje dat een hekel heeft aan het werken in de mijn. Ook is ze heel leergierig. Ze wil erg graag leren lezen en schrijven, maar daar hebben haar ouders geen geld voor. Ook is ze stiekem verliefd op Rudolf, maar ze weet dat het nooit wat kan worden. Ik vind het plot en de thema goed bij elkaar passen en de hoofdpersonen vind ik goed in het boek passen en bij het plot en de thema.
Dit is een foto van iemand v die in een mijn werk:
 

Ik hoop dat er veel reacties komen. Ik zou het graag willen weten wat jullie goed vonden aan mijn verslag en wat er beter kan.