zondag 10 maart 2013

Duel - Joost Zwagerman


Waarom?

Ik heb dit boek gekozen, omdat de titel me aan sprak en ik had de eerste bladzijde gelezen en dat leek me leuk. Ik vond het ook makkelijk lezen, omdat het niet te grote pagina’s waren en dat er niet te moeilijke woorden in zat.

Samenvatting

Jelmer Verhooff is een negenjarige die indruk wilde maken op zijn klasgenoten door van de hoge duikplank af te duiken. Hij denkt daaraan terug wanneer hij met zijn vuist verderop in het verhaal door het canvas van een waardevol schilderij slaat.
Jelmer Verhooff vertelt dat de meeste mensen vinden dat hij zo’n prachtige woning heeft. Hij woont namelijk in het Hollands museum, waarvan hij conservator is. Jelmer is bijna 40 jaar. Hij organiseert een tentoonstelling van jonge kunstenaars die een moderne opvatting over kunst hebben. De tentoonstelling heet “Duel.” Het motto ervan is: “Dutch artist challenged by modern masters”. Een van de jonge kunstenaressen Emma Duiker vindt het kopiĆ«ren van het schilderij Untitled No 18, 1962 van Mark Rotho namelijk ook kunst.

Kunst en bedrog

Het thema is kunst en bedrog en dat kun je door deze zinnen zien die uit het boek komen.
“ ‘De Victory Boogiewoogie van Mondriaan hangt in het Hofstadmuseum toch tegenwoordig achter glas?’ vroeg hij. Olde Hunisk knikte. ‘Goed,’ zei Verhooff. ‘Hoeveel experts zouden Emma Duikers remake nog van het origineel kunnen onderscheiden als zij niet de achterkant met catalogusnummer kunnen bekijken?’  ”

Jelmer Verhoof

Jelmer Verhooff is een directeur die is gaan wonen in de Nieuwe Vleugel van het museum om het kraken te voorkomen. Hij overdenkt daar zijn positie als directeur op zijn 40-jarige leeftijd.
Ik snap zelf niet waarom iemand dat zal doen, want dan gebeurt het niet door krakers maar door hem zelf. En ik snap ook niet waarom hij zou reageert op sommige dingen die normaal zijn en daarom zal ik ook snel geen vrienden met hem zijn.

Taalgebruik

Het taalgebruik van het boek vindt ik gewoon normaal, maar er zitten soms stukjes dat van de vroegere tijd komen. Hier heb je een zin uit het boek waar je het kunt zien.
“Olde Hunisk was kennelijk zo grimmig dat hij Emma’s naam niet meer kon of wilde uitspraken.”

Mijn stemming & Boodschap

Tijdens het lezen bleef mijn stemming het zelfde. Ik vindt lezen al niet leuk en soms vindt ik een boek leuk en dan blijk ik maar doorlezen. Dat heb ik met weinig boek, vooral met de Harry Potter boeken heb ik dat. Maar bij dit boek het ik het niet/niet zo veel. Het was heel langdradig waardoor ik steeds minder zin het in lezen. Maar zo als ik al eerder zei , is dat ik niet veel van lezen hou en dan vindt ik dit boek niet spannend genoeg om mijn stemming te veranderen tijdens het lezen van het boek.
Het boek heeft mij weinig boodschap gebracht. Het was niet zo dat je aan het einde van dit boek iets nieuws wist. Het enige dat ik heb geleerd, is dat sommige mensen heel dom kunnen zijn. Zoals kraken te voorkomen door zelf het pand te kraken.

De Vergelijking

Ik heb mijn boek die ik nu heb gelezen met mijn andere boeken vergeleken. Het is vooral de taalgebruik dat anders is. Dat komt vooral, omdat de eerste boek die ik heb gelezen voor mijn blog komt uit deze tijd en deze niet. Maar het verhaal zelfs is anders. De verhaallijn van Zwarte Sneeuw is in de koude oorlog en Duel is in de tijd dat hacken actief was. Zwarte Sneeuw was ook lekkerder te lezen, omdat er meer spannende dingen in voor kwamen dan in Duel. Doordat het spannender was ging ik ook langer lezen. Maar het is nog steeds niet zo leuk dat ik zelf nog een keer zou lezen.

Vragen

Ik heb twee vragen over jouw mening over dit boek. Ik wil graag weten wat jet er van vindt.

1.       Wat vindt jij van de hoofdpersoon?
2.       Zou je zelf dit boek lezen? Zo ja/nee, waarom?