zondag 16 maart 2014

Op zee - Toine Heijmans




Ik ga mijn verdiepingsopdracht houden over het thema fantasie (ontsnappen aan de werkelijkheid).
 
Het moderne fantasygenre is ongeveer 150 jaar oud, maar het put soms wel inspiratie uit zeer oude literatuur. De mythische elementen en verhalen over helden die hierin voorkomen zijn eeuwenlang een inspiratie geweest voor andere mythen en sagen, die gezamenlijk een rijke bron vormen van verhaalvormen en verhaalelementen voor de moderne fantasy en haar diverse sub genres. Verhalen over dappere helden, dodelijke monsters en vreemde werelden hebben al van voor de Odyssee van Homerus tot de legenden over Koning Arthur, van de middeleeuwse romantische verhalen tot de Goddelijke Komedie van Dante Alighieri, van Don Quichot tot Frankenstein van Mary Shelleyhet publiek geboeid.

De geschiedenis van de moderne fantasy begint met George MacDonald, een Schots schrijver van romans als The Princess and the Goblin en Phantastes. De laatste wordt vaak beschouwd als de eerste fantasyroman die voor volwassenen geschreven is, en MacDonald werd door J.R.R. Tolkien en C.S. Lewis als een van de grote inspiratiebronnen erkend. Een andere belangrijke fantasyauteur uit de eerste jaren van de moderne fantasyliteratuur was William Morris, een populaire Engelse dichter, die The Well at the World's End schreef. Maar ondanks de invloedrijke MacDonald en de populaire Morris duurde het nog enige tijd voordat een groter publiek de fantasyfictie omarmde.















Ik heb er veel van opgestoken, want ik wist niet dat dit thema uit meerdere mogelijkheden beston/bestaat.

zaterdag 15 maart 2014

Vriend van vedienste - Thomas Rosenboom




Ik ga mijn verdiepingsopdracht houden over jagen, want de hoofdpersoon (Theo) van het boek ging vaak jagen met gif en later met Rokko.

Jagen is een van de oudste manieren om aan voedsel te komen. Men ziet verzamelen en jagen als belangrijkste activiteiten van de prehistorische mens in de Oude Steentijd. In het neolithicum nam in vele culturen het belang van de jacht door de introductie van de landbouw af. Voor de jacht gebruikte men stenen voorwerpen als pijlpunt en speerpunt. In de bronstijd werden de jachtwapens van brons en in de ijzertijd van ijzer. Doorgaans is men de mening toegedaan dat jacht van oudsher voornamelijk een mannenactiviteit is geweest.



Soms werden er diersoorten uit andere streken uitgezet om ze te kunnen bejagen. Zo wordt tegenwoordig aangenomen dat de Romeinen konijnen hebben geïntroduceerd in West-Europa. Het edelhert werd voor de jacht in Nieuw-Zeeland geïntroduceerd; een ecologische ramp. Zo zijn er meerdere diersoorten te noemen.

Middeleeuwen
In de middeleeuwen werd er door vele groepen van de samenleving gejaagd. De adel hadden het alleenrecht op jacht in vele gebieden. Wanneer anderen dan gingen jagen in deze terreinen, konden ze worden bestraft wegens stroperij. Ook werd in de middeleeuwen het vuurwapen uitgevonden, waarvan de handzame varianten toegepast worden in de jacht. Dit heeft de effectiviteit van de jacht vergroot.

Huidige tijd


De huidige jacht in Nederland is opgesplitst in drie types. Wanneer men spreekt over jacht heeft men het meestal over de jacht op vijf diersoorten namelijk haas, konijn, fazant, houtduif en wilde eend. De jacht is opengesteld gedurende een bepaalde tijd. Eigenlijk bestaat de lijst bejaagbare dieren uit zes diersoorten, maar de jacht wordt niet opengesteld voor de patrijs. De twee andere types zijn beheer en schadebestrijding. Bij het edelhert, reewild, damwild, moeflons en wilde zwijnen spreekt men over beheer, bij de overige soorten over schadebestrijding.

Ik heb er uiteindelijk niet veel van opgestoken, want merendeels heb ik ooit is al geleerd met geschiedenis.

Erik en het kleine insectenboekje - Godfried Bomans


Ik ga mijn verdiepingsopdracht houden over wespen, want in het boek is een van de personen die Erik tegen komt een wesp. Ik heb ook een nare relatie met wespen, want ik ben allergisch voor ze.

Wespen zijn een super familie van de onder orde Apocrita. Ook mieren vallen onder de wespachtigen en er zijn nog een aantal andere super families waarvan de soorten wespen worden genoemd.

De bekendste soort van de wespen zijn de gewone wespen. Deze zijn geel-zwart gestreepd en behoort toe de papierwespen. Maar de super familie kent nog meer soorten.  Dat word vaak ook bepaald door het eten. Ook het voedsel van de larven kan verschillen van plantaardig tot dierlijk. En zelfs bij sommige soorten de wespen zelf.

Veel soorten wespen vangen levende insecten en andere ongewervelden om zichzelf en de larven te voeden. Bij sommige soorten kauwen zij het fijn tot pap en andere soorten nemen een levend prooi mee voor de larven. De keverdoders jagen op kevers, dolkwespen jagen op verschillende prooien en sinnendoders jagen tuurlijk op spinnen.

Mijn gedacht is niet verandert tegenover wespen, maar ik weet te minsten wel hoe ik er tegen kan verweren. En dat is gewoon rustig opstaan en weglopen, maar niet door het wilde weg om me heen slaan en wegrennen.
 

Mama Tandoori - Erik van der Kwast

Ik hem met mijn verdiepingsopdracht gekeken naar de schrijver, want in het boek wordt er over de schrijver veel gepraat. De schrijver is de hoofdpersoon in het boek en de verteller. Ik ben er achter gekomen dat veel dingen die in het boek staan over een komen met wat ik heb gevonden. Zoals waar hij geboren is en zo. Maar wat me wel zwaar tegen viel was dat hij niet een heel aardig persoon is, want ik heb gevonden dat hij geld zou doneren als hij wat gewonnen had maar hij heeft het uiteindelijk niet gedaan. Hij heeft naast dit boek nog vier boeken geschreven, maar alleen met dit boek heeft hij een prijs gewonnen. Hij heeft ook in de jaren 2011-2012 kopjes geschreven in het NRC-handelsblad. Maar merendeels wat in het boek staat, staat ook wat ik heb opgezocht.