zaterdag 15 maart 2014

Vriend van vedienste - Thomas Rosenboom




Ik ga mijn verdiepingsopdracht houden over jagen, want de hoofdpersoon (Theo) van het boek ging vaak jagen met gif en later met Rokko.

Jagen is een van de oudste manieren om aan voedsel te komen. Men ziet verzamelen en jagen als belangrijkste activiteiten van de prehistorische mens in de Oude Steentijd. In het neolithicum nam in vele culturen het belang van de jacht door de introductie van de landbouw af. Voor de jacht gebruikte men stenen voorwerpen als pijlpunt en speerpunt. In de bronstijd werden de jachtwapens van brons en in de ijzertijd van ijzer. Doorgaans is men de mening toegedaan dat jacht van oudsher voornamelijk een mannenactiviteit is geweest.



Soms werden er diersoorten uit andere streken uitgezet om ze te kunnen bejagen. Zo wordt tegenwoordig aangenomen dat de Romeinen konijnen hebben geïntroduceerd in West-Europa. Het edelhert werd voor de jacht in Nieuw-Zeeland geïntroduceerd; een ecologische ramp. Zo zijn er meerdere diersoorten te noemen.

Middeleeuwen
In de middeleeuwen werd er door vele groepen van de samenleving gejaagd. De adel hadden het alleenrecht op jacht in vele gebieden. Wanneer anderen dan gingen jagen in deze terreinen, konden ze worden bestraft wegens stroperij. Ook werd in de middeleeuwen het vuurwapen uitgevonden, waarvan de handzame varianten toegepast worden in de jacht. Dit heeft de effectiviteit van de jacht vergroot.

Huidige tijd


De huidige jacht in Nederland is opgesplitst in drie types. Wanneer men spreekt over jacht heeft men het meestal over de jacht op vijf diersoorten namelijk haas, konijn, fazant, houtduif en wilde eend. De jacht is opengesteld gedurende een bepaalde tijd. Eigenlijk bestaat de lijst bejaagbare dieren uit zes diersoorten, maar de jacht wordt niet opengesteld voor de patrijs. De twee andere types zijn beheer en schadebestrijding. Bij het edelhert, reewild, damwild, moeflons en wilde zwijnen spreekt men over beheer, bij de overige soorten over schadebestrijding.

Ik heb er uiteindelijk niet veel van opgestoken, want merendeels heb ik ooit is al geleerd met geschiedenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten